dimecres, 3 de març del 2010

El Parlament aprova donar suport a les consultes del 25 d'abril

Font: directe.cat

A proposta d'una resolució d'ERC · Amb els vots favorables de republicans i CiU, l'abstenció d'ICV i l'oposició de PSC, PP i C's


La comissió d'Afers Institucionals del Parlament ha aprovat avui la proposta de resolució presentada per Esquerra sobre el dret a l'autodeterminació i sobre el reconeixement de les consultes populars sobre la independència. La proposta, que finalment ha incorporat algunes esmenes de CiU, ha comptat amb els vots favorables tant de Convergència com d'ERC, l'abstenció d'Iniciativa i els vots contraris del PSC, PP i Ciutadans. 
 'Consecució d’un estat propi per a Catalunya'
El text aprovat exposa: 'El passat 13 de desembre de 2009 166 municipis de Catalunya van acollir la celebració de consultes populars organitzades per entitats i organitzacions de la societat civil, on es preguntava a la ciutadania d’aquestes poblacions la seva opinió sobre la constitució de Catalunya com un estat independent, democràtic, social i integrat a la Unió Europea.
Aquestes activitats, emparades per la normativa vigent, van aconseguir un ampli ressò i participació, ja que de les 700.000 persones cridades a participar-hi prop de 200.000 van fer-ho, un resultat molt important tenint en compte la naturalesa no oficial d’aquestes consultes, el fet que fossin convocades per la societat civil i no per l’administració i el seu caràcter no decisori.
A més, el fet que s’obrís la participació als joves entre 16 i 18 anys i a les persones que no tenen el dret a vot en els diferents comicis electorals visualitza la voluntat d’incorporar a tota la ciutadania en un procés cívic, democràtic i inclusiu.
L’àmplia participació i la manifestació majoritària a favor de la independència entre els participants mostra que una part creixent de la societat catalana desitja la consecució d’un estat propi per a Catalunya. Igualment, aquestes consultes impulsades per la societat civil són un exercici de participació ciutadana remarcable, amb un marcat caràcter cívic i demostren que l’interès per a les qüestions públiques que afecten a tota la ciutadana és present a la nostra societat.
Aquest procés mereix una reflexió del conjunt d’institucions públiques al voltant del futur de les nostres llibertats nacionals, l’aprofundiment democràtic i la participació ciutadana en els afers públics.'
Havent exposat tots aquests raonaments, el text aprovat pel Parlament estableix:




1. El Parlament de Catalunya ratifica de nou la vigència de la Resolució 98/III, sobre el dret a l’autodeterminació de la nació catalana, adoptada el 12 de desembre de 1989, així com a la Resolució 679/V, adoptada l’1 d’octubre del 1998, de ratificació de l’anterior.


2. El Parlament de Catalunya mostra el seu reconeixement a les consultes celebrades el 13 de desembre de 2009 i el 28 de febrer de 2010 a més de 250 municipis com a expressió de la voluntat de participació política de la ciutadania en la configuració del futur de Catalunya i en la reafirmació de la seva realitat nacional, i agraeix la implicació de les persones voluntàries en els municipis on s’han organitzat les consultes i a tothom que hi ha participat.


3. El Parlament de Catalunya encoratja la societat civil organitzada, els electes locals i els ciutadans i ciutadanes a títol individual en els municipis que han de celebrar consultes el proper 25 d’abril i 20 de juny a 2010 a treballar conjuntament perquè comptin de nou amb una participació important de la ciutadania.


4. El Parlament de Catalunya es ratifica en la voluntat d’emprar tots els instruments jurídics vigents i polítics necessaris per tal que el poble de Catalunya pugui exercir el dret a decidir.


El primer punt ha comptat també amb el vot favorable d'Iniciativa i l'abstenció del PSC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada