dissabte, 20 de febrer del 2010

El vot electrònic es posarà en pràctica a la consulta del 28 de febrer

La Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència ha presentat aquest dijous el sistema de vot electrònic que es posarà en marxa en l´onada de consultes del pròxim 28 de febrer a Caldes de Montbui i el Vendrell. Es tracta d´una prova pilot, tot i que els vots electrònics que s´emetin entraran dins del recompte total de vots, amb l´objectiu que en la tercera onada, la del 25 d´abril, es pugui estendre a tants municipis com sigui possible i fins i tot es pugui votar des de casa, a través d´Internet, amb la col·laboració dels ajuntaments, que haurien de validar que el votant està empadronat al municipi. L´objectiu, segons han explicat aquest dijous, és aconseguir augmentar la participació.

Aquest 28 de febrer es faran dues proves pilot al Vendrell i Caldes de Montbui, dos dels 77 municipis on hi haurà consultes independentistes. Aquells votants que ho vulguin fer electrònicament hauran d´anar a votar igualment en persona i necessitaran un DNI electrònic –i el ´pin´ que es facilita- o bé un certificat digital. Per això els organitzadors no preveuen recollir un alt nombre de vots a partir d´aquest sistema, però sí començar-lo a implantar amb l´objectiu que pugui ser més generalitzat en l´onada del 25 d´abril.



Cal tenir en compte, però, que en el cas de les proves pilot del Vendrell i Caldes de Montbui, els vots que s´emetin electrònicament també entraran dins del recompte general. De fet, han recordat que aquest serà el primer cop que aquest tipus de vots seran vàlids. A més, han garantit el secret de vot, la seguretat de les dades del votant i que només es pugui votar un cop.

Segons ha explicat un dels portaveus de la coordinadora i responsable del programa informàtic creat per poder fer vot electrònic a les consultes independentistes, David Vinyals, si el sistema té èxit es buscarà estendre a les consultes del 25 d´abril, ja que d´aquesta manera els voluntaris de cada coordinadora es podran distribuir per més punts de cada municipi amb l´objectiu de poder augmentar la participació, ja que ´es redueix tota la infraestructura´ necessària.

Vinyals ha explicat que l´objectiu és arribar al ´vot des de casa´ en les consultes del 25 d´abril, però ha remarcat que perquè el sistema sigui vàlid ha de permetre que hi hagi ´una autoritat que validi els votants´ i que aquests estan empadronats al municipi. Per això, ha fet una crida als ajuntaments perquè hi col·laborin, facilitant una llista de ´codis únics´ de les persones que puguin votar, tot deixant clar que ´no es tracta del cens ni el padró´ i és una possibilitat ´perfectament legal´.

Una altra opció és implementar un programa a l´ajuntament que permeti saber si el votant és vàlid, que facilitaria la mateixa coordinadora. Per poder votar des de casa, el votant haurà de tenir un lector de targetes a través del qual es pugui llegir el seu DNI electrònic.

La coordinadora també ha previst en les consultes del 28 de febrer fer una separació del vot, de manera que es podrà conèixer quin és el resultat separant el vot dels immigrants i els dels menors de 16 anys. Així, també es podrà saber el resultat ´com si fos un referèndum oficial´, en el qual aquests dos segments de la societat no tindrien dret a vot.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada